Dringen aan uw voordeur: spraakassistenten

Dringen aan uw voordeur: spraakassistenten

Waar we iets meer dan een week geleden nog schreven hoe Amazon uw woonkamer wil binnenkomen, is het vandaag alweer de beurt aan concurrent Google. Aangezien deze week de CES plaatsvindt in Las Vegas, de grootste beurs voor consumentenelektronica ter wereld, vliegen de nieuws- en persberichten ons om de oren. Bijna alle fabrikanten proberen hun producten onderdeel te maken van uw Smart Home, wat soms -laat ik het voorzichtig brengen- bijzondere combinaties teweeg brengt. Een stofzuiger die uw WiFi in kaart brengt is daar een mooi voorbeeld van, maar ook slimme wasmachines, ovens en fornuizen proberen een plekje in dat Slimmer Huis te veroveren. Helaas moet u zelf nog altijd de was in die wasmachine doen, de taart in de oven schuiven en een pan op het fornuis zetten. De toegevoegde waarde om dat met een app te besturen ontgaat mij enigszins.

Google

Terug naar de spraakassistenten: Google kondigt deze week de samenwerking, of beter gezegd de integratie van hun spraakassistent Google Assistant, aan met speakers van Altec Lansing, Anker Innovations, Bang & Olufsen, Braven, iHome, JBL, Jensen, LG, Klipsch, Knit Audio, Memorex, RIVA Audio en SōLIS. LG en Sony gaan gaan de assistent ook nog integreren in hun nieuwste televisies, dus er is straks bijna geen ontkomen meer aan: spraakassistenten komen uw huiskamer in.

LG oprolbare TV

Wennen ?

Een decennia of 2 geleden was het nog wennen aan alles wat ineens met een afstandsbediening te bedienen werd. Het afgelopen decennium zijn we gewend geraakt aan het feit dat steeds meer met een app te besturen is. Nu komt de volgende stap: over een paar jaar praten we tegen al onze apparaten. Als woning-automatiseerder vinden we dit soort ontwikkelingen natuurlijk fantastisch. Echter, hoe zit het met onze privacy ? En hoe veilig zijn die apparaten? Kan een hacker straks ook meeluisteren ? Meekijken is immers ook al mogelijk.

Beveiliging

Binnenkort zullen we een artikel schrijven over het beveiligen van uw gegevens en het technisch voorkomen dat uw slimme apparaten voor hackers bereikbaar zijn. Want gelukkig kan dat ook, met een kundig beheerd netwerk. To be continued..