WiFi: oplossing voor de 3 meest voorkomende problemen

WiFi: oplossing voor de 3 meest voorkomende problemen

Als automatiseerder kom je nog eens ergens: we scannen heel wat WiFi netwerken voor onze klanten, omdat ze problemen hebben met het bereik van hun draadloos internet. Hierbij maakt het niet uit welke provider je hebt, de problemen zijn hetzelfde bij Ziggo, KPN, Telfort, Online of XS4all. Vandaag zetten we de resultaten van de afgelopen periode in een top 3, inclusief de oplossing:

Modem / router in de meterkast

WiFi analyse plattegrond
Met stip op 1: slecht WiFi bereik door een verkeerde plaatsing van de router

Met stip op 1: we zetten het modem, over het algemeen ook de belangrijkste WiFi bron door de ingebouwde draadloze router, in de meterkast: daar komt het signaal namelijk ook meestal het huis binnen. Helaas is diezelfde meterkast zo ongeveer de slechtste plaats in huis als je een optimale dekking wilt realiseren. WiFi signalen zenden in de rondte, de meterkast staat vaak bij de voordeur, uiteindelijk wordt vaak 75% van het WiFi signaal de straat op gestuurd. Kortom, tip 1: zet je router op een centrale plaats in je huis ! Mocht verplaatsen geen optie zijn, plaats dan een extra toegangspunt op een centrale plaats.

Oppervlakte en bouw

Op een mooie 2e plaats staat uw woning zelf: hoe nieuwer de woning, hoe grotere de problemen vaak zijn. Dubbele beglazing, bewapening in muren, vloeren en plafonds.. uw wifi signaal verliest als snel kracht als het door meerdere obstakels heen moet zenden.
Bij oudere woningen is vaak juist een andere boosdoener de hoofdoorzaak: oppervlakte. In de praktijk komen we woningen tegen van meer dan 300 vierkante meter, geheel gelijkvloers, die gedekt moeten worden door 1 – soms 2- toegangspunten. Uw router is helaas geen zendmast, en de hoeveelheid data die verstuurd wordt is tegenwoordig enorm. Kortom, meer = beter. Een gemiddelde woning heeft minimaal 2 toegangspunten nodig. Voor grotere oppervlaktes of meerdere verdiepingen zelfs 3 of 4 per woning. Als u geen hoge eisen aan de verbinding stelt, kunt u wellicht met minder uit de voeten.

Instellingen

De top 3 wordt compleet gemaakt door de instellingen van uw modem / router. Vooral het switchen van kanaal kan al veel ellende oplossen. Voor uw beeldvorming: ik vergelijk draadloos internetten meestal met rijden op de autobaan. In WiFi-land liggen slechts 2 autobanen, de A2,4 en de A5. De A2,4 heeft 13 rijbanen, de A5 heeft er 19. U kunt het verkeer op beide autobanen bekijken met diverse programma’s, zoals NetSpot. Kies de autobaan en een bijbehorende rijbaan die het minst gebruikt wordt.

Wifi netwerken
Zo ziet een lijst met actieve netwerken op een locatie als snel uit..