Beveiligingscamera installatie: de 5 meest gemaakte fouten

Beveiligingscamera installatie: de 5 meest gemaakte fouten

Goed beeld van uw beveiligingscamera

Overweegt om beveiligingscamera’s te installeren in, of aan, uw woning of bedrijfspand? Lees dan dit overzicht met meest gemaakte fouten en voorkom teleurstelling. Hoewel het een koud kunstje is om het beeld van uw beveiligingscamera op uw telefoon, tablet, pc of monitor te krijgen is GOED beeld een ander verhaal. Goed beeld valt en staat namelijk met de hamvraag: “wat is goed?”. En juist die vraag is niet zomaar te beantwoorden, want de verschillen in doel, of behoefte, lopen enorm uiteen. We gaan hier verder op in bij punt 3, voor nu gaan we beginnen met nummer 1:

Tegenlicht

U koopt voor een hoop geld een set beveiligingscamera’s, om achteraf tot de conclusie te komen dat er 3 uur per dag niets te zien is op de beelden. Ondeskundige projectering (waar plaatst u de camera het beste?), of niet de juiste camera’s (geen ondersteuning voor Auto-Iris of WDR waar het nodig is) zijn de meest gemaakte fouten. Waar dient u rekening mee te houden ? (tekst gaat verder onder de foto)

tegenlicht in de camera
Pas op dat uw beveiligingscamera niet verblindt wordt

Het beeld van een beveiligingscamera die recht in de zon, of een lamp, “kijkt” is een grote witte vlek. U kunt dit voorkomen door te letten op de stand van de zon rondom uw woning, en een camera zoveel mogelijk met de achterzijde richting de zon te hangen. Daar waar dit niet mogelijk is kunt u de camera misschien wat hoger hangen, zodat hij omlaag filmt. Er zijn veel camera’s te koop met een klepje, soms net genoeg om het verschil te maken. Als ook de positionering van de beveiligingscamera niet anders kan, biedt Auto Iris wellicht een oplossing. Hierbij wordt het diafragma automatisch groter of kleiner gemaakt naar gelang de hoeveelheid lichtinval. Dit principe werkt hetzelfde als uw oog: bij weinig licht wordt de pupil groter, bij veel licht juist kleiner. Ten slotte kan WDR een uitkomst bieden. Hierbij maakt de camera beelden met verschillende belichtingen, om vervolgens de beste delen van de opname samen te voegen tot 1 helder beeld.

Pixels

Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Althans, dat wil de afdeling marketing van een camerafabrikant u graag wijs maken. Soms geldt echter more = less, het toevoegen van enkel pixels levert u niets op. Een willekeurige greep tussen mijn oude mobiele telefoons levert een camera met 3,2 Megapixel op. Wanneer ik deze echter aan de gevel van mijn huis bevestig, kan ik op 15 meter afstand nauwelijks iemand herkennen, laat staan identificeren (Hier komen we in de volgende paragraaf nog even op terug). Hang ik op diezelfde plaats een 1,3 Megapixel camera, afgesteld,met het juiste objectief en een goede lens, is identificatie eenvoudig. Kortom: staar u niet blind op enkel Megapixels, kwaliteit van beeld gaat verder.

Waar moet u dan voor kiezen ? Dat hangt van de situatie af, hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Iedere situatie is anders, met andere omstandigheden zoals lichtsterkte, afstand en doel. Soms past een out-of-the-box camerasetje van de bouwmarkt prima bij de behoefte van een klant, vaak ook niet.

Doel van beveiligingscamera’s

Stem de aanschaf, specificaties en plaatsing van uw beveiligingscamera’s af op uw doel. Wilt u personen monitoren, detecteren, observeren, herkennen, identificeren of inspecteren? De grootte en resolutie van de persoon op het uiteindelijke beeldmateriaal zorgt ervoor dat u 1, of meerdere van bovenstaande doelen kunt realiseren. 5% Van de beeldhoogte en een resolutie van minimaal 80mm per pixel is voldoende voor monitoren. Voor inspecteren is 400%van de beeldhoogte en een resolutie van minimaal 1mm per pixel vereist. Tot en met “Observeren” kunt u met de meeste gangbare camera’s prima uit de voeten. Zodra u daadwerkelijk iemand wilt kunnen herkennen op beeld wordt het wat moeilijker. Neem, indien u twijfelt, contact op met de verkoper van het systeem en vraag of de keuze past bij uw doel.

Verlichtingssterkte

Vaak wordt de kwaliteit van een camera pas echt duidelijk wanneer de omstandigheden niet meer ideaal zijn. Het filmen van een object bij mooi helder daglicht is meestal niet zo’n probleem. Pas als de omstandigheden niet optimaal zijn wordt het wat spannender. Dan onderscheiden de “goede” zich van de “slechte”. Lux is de hoeveelheid lumen die per vierkante meter op een vlak valt. Om u een beeld te geven van enkele praktische waardes: bij een heldere nacht is de verlichtingssterkte tussen de 0,01 en 0.001 lux. Op een bewolkte dag is dit 100 tot 10.000 lux, en op kantoor of in een winkel ligt de waarde tussen 250 en 1.000 lux.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)

beveiligingscamera in het donker
Vooral ‘s nachts moet er gepresteerd worden

Wanneer u een beveiligingscamera aanschaft, staat de lichtgevoeligheid meestal in de specificaties vermeldt. Deze waarde geeft weer wat de minimale belichting is waarbij de camera nog een bruikbaar beeld geeft. Koop een camera die voldoende lichtgevoelig is voor uw doel, of zorg dat er meer verlichting op het te filmen object valt. Pas op met teveel verlichting, voorkom witte vlekken in het beeld.

Reflectie

Nederland is dome-camera-land. Meer dan 80% van de verkochte beveiligingscamera’s zijn domes, in andere landen is dat percentage nog geen 40%. Natuurlijk heeft de dome camera voordelen, vooral esthetisch, maar zeker ook nadelen. Het belangrijkste nadeel van domes is reflectie: de extra glazen koepel kan een hinderlijke reflectie opleveren. Is een dome niet nodig? Overweeg dan een “standaard” camera !
(tekst gaat verder onder de afbeelding)

dome beveiligingscamera aan plafond
De dome is ongekend populair in Nederland

Let ook goed op voorwerpen in het te filmen gebied die reflectie kunnen opleveren: richt een camera bij voorkeur zo min mogelijk op ramen. Filmt u een parkeerplaats? Pas op dat verlichting niet weerkaatst via autoruiten op uw beeldsensor. Ook dat levert hinderlijke witte vlekken in het beeld op.

Zelf doen of niet ?

Er zijn aardig wat zaken waar u rekening mee dient te houden wanneer u zelf beveiligingscamera’s gaat installeren. Door van tevoren goed na te denken over bovenstaande punten voorkomt u een hoop teleurstelling. Zorgt dat u goed weet wat u wilt, wat uw doel is, en sluit dit kort met de verkoper. Vraag of de camera’s van uw keuze volgens hem / haar passen bij uw doel. Met bovenstaand overzicht komt u goed beslagen ten ijs. Mocht u toch liever een specialist inschakelen, houden we ons natuurlijk aanbevolen ! Wij projecteren, installeren en configureren beveiligingscamera’s in heel Limburg en Noord Brabant.