WiFi buiten: hier loopt u tegen aan

WiFi buiten: hier loopt u tegen aan

U wilt natuurlijk ook buiten in de tuin kunnen genieten van optimaal WiFi bereik. Helaas blijkt dit nogal eens lastig in de praktijk, dus nemen we u mee in de do’s en dont’s van outdoor WiFi.

WiFi in de tuin

Zodra het lentezonnetje zijn best begint te doen om de sneeuw te smelten, begint het bij de gemiddelde Nederlander te kriebelen: we willen naar buiten ! De loungeset mag weer uit de winteropslag, de tuin schreeuwt om onderhoud en de terrassen stromen weer langzaamaan vol. Uw WiFi signaal besluit echter dat het binnen aangenamer is, en weigert naar buiten te komen: met 1 streepje bereik is de pret al weer snel voorbij.

Waarom hebben zoveel mensen problemen met hun WiFi signaal in de tuin? Waarom is het WiFi bereik buiten niet beter ?

Isolatie

Het antwoord is eigenlijk heel logisch: we doen zo ontzettend ons best om onze huizen te isoleren, dat we het WiFi signaal mee-isoleren. In verreweg de meeste huizen komt het internetsignaal in de meterkast binnen, waar het eerste WiFi toegangspunt staat: uw modem / router. Met wat gelukt heeft u op een aantal strategische punten in uw woning extra toegangspunten (anders kijkt u even hier). Daarmee is de dekking binnen prima voor elkaar.
Buiten is een ander verhaal. Uw WiFi is nu als een wesp onder een drinkglas: opgesloten.

doorsnede muur

Muren

Uw binnenmuren zijn waarschijnlijk niet zo dik. Uw buitenmuren daarentegen zijn minimaal voorzien van stucwerk, een binnenmuur, bedrading, isolatie, spouw, ankers en een buitenmuur. Het is natuurlijk niet zo heel vreemd dat uw WiFi signaal moeite heeft om door al die lagen heen te dringen. Laat staan als u ook nog eens boekenkast ertegen heeft staan, een aquarium of een mooie grote tv aan die muur heeft hangen: uw WiFi is kansloos.

Ramendubbel glas

Hoewel radio signalen (en dat is uw WiFi signaal) makkelijk door glas heen kunnen, is dat een ander verhaal voor dubbel glas. Of nog erger, vanuit WiFi oogpunt althans, HR, HR+ of zelfs HR++ glas. Dit glas wordt voorzien van een dun metaallaagje (Wikipedia). Als we die mooie beglazing vervolgens ook nog eens gaan voorzien van gordijnen, vitrage, lamellen etc. dan begrijpt u dat dat allemaal niet helpt.

Wat is geen oplossing ?

Repeaters, versterkers, powerlan-adapters.. in sommige situaties zijn dit soort apparaten prima inzetbaar. In veel gevallen werkt het echter ook niet, of sterker: het maakt het alleen maar erger. Iets versterken wat al slechts is, wordt dan…nog slechter. We gaan er bij de oplossing wat verder op in:

Wat is wél een oplossing ?

Om ook buiten, in uw tuin, van WiFi gebruik te kunnen maken kunt u 2 dingen doen:
1) het signaal vanuit de binnenzijde zo positioneren dat het toch tot dekking op de gewenste plek buiten leidt
2) het signaal naar buiten brengen

Positionering vanuit binnen

Als de afstand van uw woning (of beter: signaalbron binnenshuis) tot de plek waar u dekking wenst niet te groot is, kunt u met handige positionering van de signaalbron alsnog tot goede resultaten komen.
-Zorg dat u de signaalbron, dus bijvoorbeeld het accesspoint, repeater of versterker, niet te laag plaatst. Hoog = goed, obstakels bevinden zich overwegend dichter bij de grond.
-Test: met behulp van software kunt u testen wat de invloed van dat raam, of die muur is. Verplaats de signaalbron, probeer plaatsen uit en meet het effect op het signaal met behulp van NetSpot bijvoorbeeld.
-Sterker= niet altijd beter. Als uw signaal door een glazen pui weerkaatst wordt, helpt het niet om een sterker zender (zoals een accesspoint) te plaatsen. Sterker nog, dat gaat ten koste van uw bereik binnenshuis.
-Zorg voor een goed bronsignaal. Een Powerlan adapter in een uithoek van het huis, die amper nog een snelheid van 1,5 Mbps haalt gaat zorgt voor teleurstellende resultaten: wél WiFi, maar toch geen internet.

Signaal naar buiten

De beste oplossing: wilt u WiFi in uw tuin ? Zorg dan voor een accesspoint in uw tuin. Vanaf uw modem / router, of bekabeld netwerk, een netwerkkabel naar buiten is de meest grondige oplossing. Ook voor de buitenzijde van uw woning / bedrijf zijn nette, onopvallende toegangspunten verkrijgbaar.

Met 1 handig geplaatst accesspoint aan de buitenzijde van uw pand kunnen zomaar honderden vierkante meters tuin gedekt worden. Ook hier geldt weer: experimenteer met de plaatsing, zorg dat het hoog genoeg hangt (maar overdrijf niet) en configureer het toegangspunt zodanig dat het naadloos in uw bestaande netwerk past. Hulp nodig ? Schroom niet om contact met ons op te nemen !