WiFi camera's: goed idee of liever niet ?

WiFi camera's: goed idee of liever niet ?

Regelmatig vragen klanten ons of we ook WiFi camera’s installeren. Het antwoord hierop klinkt eensluidend “nee”. Dat betekent echter nog niet dat we de hele productgroep daarmee richting de prullenbak verwijzen. WiFi camera’s kunnen in sommige situaties een prima oplossing zijn, maar vaak ook niet. Een toelichting:

Draadloos

WiFi camera’s zijn erg populair vanwege het feit dat er geen signaalkabel naar toe getrokken hoeft te worden. Daarmee zijn ze echter nog niet “draadloos”: ze hebben ook gewoon voeding (stroom) nodig. Natuurlijk zijn er ook modellen op de markt met een ingebouwde accu, maar wekelijks je bewakingscamera opladen is verre van een ideale oplossing. 

Opslag beelden

Grofweg heeft een WiFi camera 3 manieren om beelden op te slaan: op een centraal geplaatste NVR (Netwerk Video Recorder) of NAS (Network Attached Storage), op een ingebouwde geheugenkaart of in de Cloud. In principe hebben “bedrade” camera’s dezelfde opties, maar wel met een belangrijke pré: doordat er minder “schakels” tussen de registratie van de beelden en de daadwerkelijk opslag zitten is het geheel minder storingsgevoelig. Vooral de tussenkomst van modems, WiFi-accesspoints en internetverbindingen maken een WiFi-camera een stuk minder bedrijfszeker.

Live beelden

De live-beelden van losse WiFi-camera’s, dus zonder NVR, zijn vaak via een website / app van de leverancier te bekijken. Meestal is dit in combinatie met een abonnement voor het zgn. cloud-gebruik. Helaas komt het in de praktijk vaak voor dat dergelijke diensten weinig stabiliteit en / of betrouwbaarheid kennen. Informeert u van tevoren goed: hoe betrouwbaar is de aangeboden dienst / service ? Hoe zijn de reviews op internet over de dienstverlening ?

Sabotage

De sabotagegevoeligheid van een WiFi camera is een stuk groter: los van de bouwkwaliteit van de camerabehuizing en bijbehorende beugel (plastic ? ijzer ? aluminium ?) is een WiFi signaal makkelijk te verstoren. Op Ebay kost een WiFi-jammer (apparaatje wat uw WiFi-netwerk plat legt) nog geen € 9. Weliswaar illegaal in Nederland, maar dat zal geen crimineel afschrikken.

Doel ?

Een WiFi camera heeft zo zijn beperkingen, maar wanneer de eisen niet al te hoog zijn kunnen ze een nuttige aanvulling op uw beveiliging zijn. Let wel: aanvulling, dus in combinatie met andere beveiligingsmiddelen. 

Gezien de (overwegend) beperkte kwaliteit van de lens en beeldchip, is de bruikbaarheid van de beelden -vooral in lastigere omstandigheden zoals in het donker- erg beperkt. Om te zien of er iemand aan de voordeur staat, of om te kijken wat er in de woonkamer gebeurt als u weg bent is een dergelijke camera echter prima.

Kortom: We raden u af om de beveiliging van uw woning / pand geheel door WiFi camera’s te (laten) verzorgen. Als aanvulling kunnen ze echter prima ingezet worden.